Početna Zanimljivosti Senator Tomas
Vidite svoju IP adresu!

Elmer Tomas, senator iz Oklahome je ispričao kako se oslobodio kompleksa manje vrijednosti !

 

Zbog toga što sam bio previsok za svoje godine, a pored toga i nevjerovatno mršav, u mladosti sam patio od silnog kompleksa manje vrijednosti. Pored toga, bio sam i veoma slabašan, pa nikad nisam bio u stanju da se nadmećem sa drugim dječacima u bejzbolu i trčanju. Svi su me zadirkivali i zvali "glista", a ja sam samo tiho patio i sve više se povlačio u sebe. Budući da smo živjeli na periferiji, često mi se događalo da iz kuće ne izađem i po nedelju dana, iz straha da ne sretnem nekoga ko će mi se rugati. Da nisam imao inteligentnu majku, koja je bila učiteljica i razumjela sve moje muke, sigurno ništa ne bih uspio da postignem. Jednog dana mi je prišla i rekla: "Sine, ti moraš odabrati zanimanje za koje su potrebni mozak i inteligencija, jer nema mnogo nade da ćeš se fizički ikad bolje razviti".

Kako, međutim, roditelji nisu imali novca da me pošalju na studije, znao sam da ću morati da se sam snalazim, pa sam počeo da se bavim lovom. Čitave zime lovio sam zečeve, tvorove i kune zlatice. U proljeće sam njihovo krzno prodavao za četiri dolara, čime sam kupio dva praseta. Do jeseni sam ih hranio, a onda prodao za četrdeset dolara. Sa tim novcem sam se upisao u Učiteljsku školu u Denvilu, u Indijani. Plaćao sam dolar i četrdeset centi nedeljno za hranu i pedeset centi za sobu. Nosio sam stara očeva odjela i prevelike cipele. Zbog toga me je bilo toliko sramota, da nisam ni izlazio sa drugim studentima, samo sam sjedio u svojoj sobi i učio. Moja najveća želja u tim studentskim danima bila je da skupim dovoljno novca za pristojnu odjeću, koje neću morati da se stidim pred kolegama.

Uskoro su se, međutim, dogodile četiri stvari koje su mi pomogle da se oslobodim kompleksa manje vrijednosti. Jedna od njih dala mi je hrabrost i samopouzdanje, i posve promjenila moj život.

Ukratko ću opisati šta se dogodilo:

- Već poslije dva mjeseca napornog učenja položio sam ispite za prvu godinu i dobio svjedočanstvo koje mi je omogućilo da se zaposlim kao učitelj u pokrajinskoj školi. To svjedočanstvo vrijedilo mi je samo šest mjeseci, ali meni je mnogo značilo kao potvrda da bar neko na svijetu ima povjerenja u mene. Bio je to prvi pravi izraz povjerenja koje sam dobio od drugih, osim povjerenja što mi ga je majka obilato iskazivala.

- Pokrajinski školski odbor u malom mjestu Hepi Holou ponudio mi je mjesto učitelja za četrdeset dolara mjesečno, što je opet bio i te kako veliki izraz povjerenja.

- Za svoju prvu platu kupio sam pošteno odjelo. Kada bi mi neko danas poklonio ček od milion dolara, mislim da se ne bih više obradovao nego onda kada sam za vlastite pare kupio to prvo, konfekcijsko odjelo.

A onda kruna svega:

- Prva velika prekretnica u mom životu, prva velika pobjeda u mojoj borbi protiv kompleksa manje vrijednosti, dogodila se na godišnjem sajmu u gradiću Bejnbridž, u Oklahomi. Majka me nagovorila da učestvujem u takmičenju u govorništvu, koje se održavalo na pomenutom sajmu. Meni se, međutim, ta zamisao činila fantastičnom i nemogućom. Pa, zar ja da govorim pred grupom ljudi, ja, koji nisam imao hrabrosti da započnem razgovor ni sa jednim jedinim čovjekom? Vjera moje majke u mene bila je, međutim, naprosto neograničena, i ona me je i podstakla da sudjelujem u nadmetanju. Valjalo je odabrati temu govora, što mi nije bilo nimalo lako. Najzad sam odlučio da govorim o umjetnost u Americi - premda o umjetnosti nisam imao pojma. To, međutim, nije bilo suviše važno, jer mi je bilo jasno da ni publika ne zna ništa o njoj. Sastavio sam dakle govor, i beskrajno dugo ga uvježbavao.

Bilo mi je toliko stalo da opravdam majčino povjerenje da sam, kada je kucnuo veliki trenutak, govorio sa zanosom, iz dubine duše. Kada sam saznao da mi je žiri dodjelio prvu nagradu, gotovo nisam mogao da dođem sebi od zaprepaštenja. Publika je počela da kliče, i svi oni momci koji su mi se u školskim danima rugali i nazivali me "glistom" sada su me odjednom počeli da tapšu po ramenima, uvjeravajući me da su znali da će od mene nešto biti. Majka me je grlila, jecajući. U mjesnim novinama sledećeg dana pojavio se članak o meni - članak na naslovnoj strani - koji mi je proricao veliku i sjajnu budućnost. Pobjeda na tom takmičenju bila je prava prekretnica u mom životu, ne toliko stoga što sam postao poznat, koliko zbog toga što mi je ulila toliko samopouzdanja da sam se prvi put u životu osjetio vrijednim ljudskim bićem. Bez nje sigurno nikada ne bih postao član američkog Senata, jer nikada ne bih shvatio da se u meni kriju latentne sposobnosti koje do tada još nisu bile izašle na vidjelo. Nagrada koju sam dobio na takmičenju bila je kao skrojena za mene: stipendija za jednogodišnje studije na Pedagoškoj akademiji!

Slijedeće četiri godine posvetio sam studiranju i podučavanju, a novac sam zarađivao radeći svakojake poslove - od kelnerskog do čistačkog. U svojoj devetnaestoj godini održao sam ništa manje nego dvadesetosam govora tokom predizborne kampanje za izbor predsjednika Sjedinjenih Država. Počela je da me privlači politika, pa sam se upisao na univerzitet De Pov, gdje sam studirao pravo i vještinu govorništva. Ubrzo sam dobio još nekoliko nagrada na takmičenjima u govorništvu i postao glavni urednik Univerzitetskog godišnjeg zbornika i Univerzitetskog lista. Poslije diplomiranja otputovao sam u Oklahomu, i sa navršenih pedeset godina ostvario sam svoj životni san - postao član Senata Sjedinjenih Država.

Nisam ispričao ovu priču da bih se hvalisao sopstvenim uspjesima, već u nadi da će ona uliti povjerenje mladim ljudima koji pate od sramežljivosti i kompleksa manje vrijednosti i pomoći im da to savladaju i počnu da se osjećaju jednakovrijednim ljudskim bićima, članovima društva.

(Zanimljivo je napomenuti da je Elmer Tomas, čovjek koji se toliko stidio pohabanog očevog odjela i očevih starih cipela, kao član Američkog senata bio proglašen najbolje obučenim čovjekom u američkom Senatu.)