Početna
Vidite svoju IP adresu!

Naš poznati i veoma poštovani sugrađanin, novinar i književnik Dževad Sabljaković, napisao je novo, dopunjeno, izdanje romana "Omaha 1950".

Roman o Cazinskoj buni, biće promovisan u srijedu, 6. maja 2015. u 19:00 u Kulturnom centru Cazin, tačno na 65. godišnjicu "Cazinske bune".

O novom, dopunjenom izdanju romana o gladnoj godini i represiji u epohi socijalizma, o stradanju ljudi cazinskog kraja, o odnosu iskonske individualnosti i nametnute kolektivnosti, sukobu proklamovanog i stvarnog, duhu epohe prije 65 godina govoriće profesor Bahrudin Beširević, dr Enver Kazaz i, naravno, sam autor.

- 0 -

Ne tako davno, u jednom intervjuu za web portal cazin.net, Dževad Sabljaković je u vezi sa Cazinskom bunom 1950.godine naveo: "Cazinska buna je decenijama bila tabu tema. Ni do čega, izvan svog djetinjeg doživljaja, nisam mogao doći. Bježali su od mene svi: i učesnici bune i političari, koji su bili njeni savremenici ili na razne načine učestvovali u njenom gušenju i otklanjanju posljedica koje je proizvela za cazinski kraj. Uzalud su bili moji napori da taj jedinstveni događaj temeljnije istražim. Pokušaj da dospijem do nekog arhivskog materijala umalo se nije završio mojim hapšenjem.  Bila je to epoha socijalizma u kojoj o nekoj buni protiv režima nije moglo biti ni javne ni literarne riječi."

Na konstataciju novinara da je rođen u Beogradu, a odrastao u Cazinu, Dževad je rekao: "Cazin je moj jedini zavičaj. Djetinje i dječačke godine koje sam proveo u našem gradu odredile su u emotivnom, duhovnom i, ako hoćete, estetskom smislu, cjelokupan moj život. I dan-danas se najbolje i najpotpunije osjećam kad dođem u naš kraj i presrećan sam što se, zahvaljujući nekim porodičnim okolnostima, ponovo otvorila mogućnost da u ambijentu ovog, za mene čarobnog grada i njegove prelijepe okoline, provodim sve više vremena, a uskoro se i definitivno vratim. Moj otac Jusuf Sabljaković, sin svojevremeno čuvenog pećigradskog hodže Sabljaka, to jest Mehmeda Sabljakovića, bio je jedan od prvih studenata iz Cazinske krajine. Studirao je u Beogradu, ali se mlad oženio mojom majkom Šefikom Ćoralić, i zahvaljujući toj činjenici, rođen sam u Beogradu neposredno uoči Drugog svjetskog rata. Ratni vihor je moje roditelje, koji su bili antifašisti, odnio na razne strane bivše nam zemlje, a ja sam odrastao kod stare majke u Cazinu. Prva moja sjećanja su vezana za Cazin, za livade koje su bile na mjestu današnje osnovne škole  “Cazin I” i prostora gdje se upravo gradi tržni centar. Nezaboravna su sankanja niz padine bregova oko Cazina, koji su danas načičkani kućama. Zamak Ostrožac i rijeka Una začahurili su se u mom sjećanju prvih djetinjih godina i ne napuštaju to mjesto."

Podsjećam čitaoce da je prošle, 2014. godine, promoviran roman istog autora, "Kako ubiti gospodina Frojda". Roman koji se mora pročitati. Štivo je to koje se ne ispušta iz ruku kad se počne čitati. Moć autora da opiše situaciju, okolinu i likove je tako moćna da čitaoc ima utisak da se kao sjenka kreće uz likove romana, u Ostrožačkom dvorcu, u Čaršiji, u Jezerskom... te, stotinu godina daleke, 1914.godine.