Početna
Vidite svoju IP adresu!

Edin Džeko nije bio u nedozvoljenoj poziciji kada mu je Misimović uputio loptuSudija je stavio pečat na pasoše nogometaša Bosne i Hercegovine za povratak kući, već nakon druge utakmice grupnog dijela takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. U najgorem slučaju smo sada 32. reprezentacija Svijeta. Možda to nekome ne znači puno, ali meni znači. Na golu naše reprezentacije (BiH) bio je možda i najbolji golman Svjetskog prvenstva u Brazilu, Asmir Begović. Spasio nas je katastrofe protiv Nigerije, ali nas nije mogao spasiti od Njegovog veličanstva Sudije!

Prevelika euforija naših navijača koja se morala, i prenijela se na igrače, sabrano sa Njegovim veličanstvom Sudijom, koštala nas je velikog razočarenja. Poništio nam je čist gol, a priznao gol koji nam je zabijen nakon prekršaja u napadu! Ako je Džeko prihvatio rukom pa pucao, nije svirano, ali nije ni bilo gola. Znači nebitan propust. Ali tamo gdje je bilo bitno, nisu to bili propusti sudije, to su bile namjere da se Bosna i Hercegovina pošalje kući. Sad i odmah! Sram bilo i FIFU i Sudije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

A mi, mi smo prvo slavili to smo otišli u Brazil, po prvi put u istoriji, i rekli smo da je to uspjeh! Da je dovoljno! A onda smo odjednom, ničim izazvani, počeli sanjati kako možemo i iznenaditi. Možda čak igrati i u finalu!? Možda smo i mogli nekoga ili nešto iznenaditi, ali moćna FIFA sa sudijama, koje su jako dorasle poslu koji, uzgred, jako dobro naplaćuju, ne dozvoljava nikakva iznenađenja prvačićima (čitaj: debitantima) na Svjetskim prvenstvima. Neki drugi su i iznenadili, ali nisu prvi put na svjetskim prvenstvima. Ma previše novca je u igri, a "Ko je ta, šta je ta, da prostiš, gdje li je ta, odakle je, kuda je ta Bosna..." što bi rekao vrli pisac naš Mak Dizdar!

Mi nismo igrali slabo, igrali smo dostojno i dostojanstveno, ja bih, kao slab poznavalac te vještine, rekao i odlično. Trebamo slaviti to, to što smo igrali dobro. Nismo imali iskustva sa svjetskih prvenstava do sada, i naravno trebamo i to iskustvo za budućnost BiH nogometa.

Zašto je učinkovit sastav mijenjan, ostavio bih nogometnim stručnjacima da analiziraju, ali pouzdano znam da bilo koji Sistem, koji daje pozitivne rezultate, ne treba korigovati. Izlazni rezultati sistema su u kvalifikacijama davali i dali, a još su i protiv Argentine dali rezultate. Sa Argentinom nas je omeo faktor sreće. A sa srećom se ne računa i ne treba računati u sistemu, i nikakve korekcije nije trebalo raditi. Sreća je varljiva, ona ode pa se vrati. Možda bi se i vratila da nije sistem mijenjan, to nikada nećemo saznati.

Čestitke igračima koji su bili na terenu, jer ono što su znali i mogli dati od sebe dali su. A zašto nisu bili unutra oni koji su mogli i davali više, ostaje da se vidi. To neka struka sudi.

Sretno Zmajevi protiv Irana! Nemojte se obrukati, a ako vam slučajno neko ponudi velike pare da izgubite sa većom gol razlikom, da izbacite Nigeriju, ne prodajite se, jer ste vidjeli kako je bolno kad su sudije  i FIFA prodale vas!

Nigerija nam ništa nije kriva.