Početna
Vidite svoju IP adresu!

Credit Card Skimmer – krađa podataka sa kreditne kartice !

Rijetko gubimo kreditnu karticu iz vida, pa kako onda kradljivci dođu do podataka o vašoj kreditnoj kartici? Neki mogu podatke dobiti od prijatelja konobara u restoranu kojem ste dali karticu da naplati račun za večeru, ali mnogi kradljivci dobiju podatke putem uređaja koji se naziva Credit Card Skimmer („Šešir za kreditne kartice“).

 

Credit Card Skimmer je prenosni uređaj za snimanje koji je priključen na licu legitimnog skenera bankomata. Skimmer pasivno registrira (snima) podatke sa vaše kreditne kartice kao što to radi i stvarni bankomatski skener.

Kradljivci podataka će često privremeno postaviti Skimmer na bankomatima benzinskih stanica, odmarališta na autoputevima ili drugim bankomatima pored kojih je veliki promet ljudi. Tu im je jednostavno postaviti Skimmer, a i odvija se puno prometa putujućih ljudi pa time i puno bankovnog prometa različitih putnika.

Tokom vremena Skimmer tehnologija je postala jeftinija i sofisticiranija. Neki Skimmeri snimaju podatke sa magnetne trake kreditne kartice, a ujedno i mikro kamerom snimaju upisivanje PIN-a koji korisnik bankomata upisuje nakon što ubaci karticu u čitač bankomata.

Neki Skimmeri idu tako daleko da na stvarnu tastaturu bankomata „nalijepe“ sekundarnu-svoju tastaturu. Ta tastatura bilježi broj PIN-a dok se kroz nju upisuje broj u stvarnu tastaturu bankomata.

Evo grafičkog prikaza kako to radi:

KAKO MOŽETE OTKRITI I IZBJEĆI DA VAŠA KREDITNA KARTICA BUDE SKENIRANA ?

1 . Pregledajte MJESTO ČITAČA KARTICA na bankomatu i MJESTO TASTATURE NA BANKOMATU

Mnoge banke i trgovcu si shvatili da je Skimming u brzom porastu pa su stavili fotografije bankomata kako treba da izgleda originalno, tako da ćete poređenjem onoga što vidite na bankomatu i onoga što vidite na fotografiji odmah uočiti da li je nešto kako ne bi trebalo da bude. No Skimmeri su u stanju i da zalijepe lažnu fotografiju sa Skimmerom pa ni te fotografije više nisu sigurne.

Da biste vidjeli kako izgledaju neki Skimmeri pogledajte na slikama, tako ćete dobiti viziju šta trebate tražiti da uočite neku nevaljalost na bankomatu:

 

 

 

 

 

Većina Skimming uređaja su napravljeni tako da se privremeno stave na bankomat, i da se nakon toga lako može pretražiti podatke koji su snimljeni.

Ako samo i pomislite da uređaj za skeniranje kartice na bankomatu ne izgleda odgovarajuće boji i stilu ostalog dijela bankomata, to bi mogao biti Skimmer.

2 . Pogledajte na drugim obližnjim bankomatima i lako ćete vidjeti ako se podudaraju izgledi sa onim koji vi koristite. Ako sipate gorivo na pumpi sa plaćanjem kreditnom karticom, pogledajte na ostale pumpe i lako ćete uočiti ako je nešto sumnjivo na vašoj pumpi.

3 . Ako ste u nedoumici, radije vjerujte svojim instiktima nego da erizikujete svoje podatke kreditne kartice. Odite na drugi bankomat, pa makar vas to koštalo i bankomatske provizije. Novac podižite tamo gdje ne sumnjate u Skimming.

Mozak čovjeka je izvrstan u prepioznavanju stvari koje ne pripadaju tu gdje stoje, pa ako osjećate da nešto nije kako treba odustanite. Bolji je osjećaj odustati zbog sumnje nego biti razočaran jer niste poslušali intuiciju.

4 . Izbjegavajte korištenje svog PIN broja benzinskim pumpama.

Kada plaćate na benzinskim pumpama obično imate kartice za koje vam ne treba ukucavanje PIN broja. Baš te kartice koristite, jer je bitno izbjeći upisivanje PIN-a svojom rukom. Možda neće radnik na pumpi zapamtiti broj koji ste upisali, ali će video-nadzor svakako (ako je u vidokrugu) zabilježiti vaš unos. Čak ako ne zapamti radnik ili video nadzor nije u vidokrugu, postoje organizovane bande pa bi jedan član te bande zapamtio vaš PIN koji ste upisali, a drugi bi se pobrinuo da vam nekako ukrade karticu i da ubrzo dođu do nešto vaše gotovine.

5 . Pratite stanja vaših računa

Ako posumnjate da ste možda imali nedozvoljene aktivnosti na vašoj kartici, pratite saldo vaših računa i prijavite ODMAH svaku sumnjivu transkaciju ili sumnjivo stanje računa. bolje da se prevarite u sumnjama nego da ne ragujete, a da vam neko prazni račun.