Početna
Vidite svoju IP adresu!

Sedmerostruki prvak svijeta Formule 1Sedmerostruku prvak svijeta Formule 1, Michael Schumacher, je u kritičnom stanju nakon operacije mozga, jer je povrijedio glavu u skijaškoj nesreći na francuskim Alpama, u nedjelju 19.decembra 2014.godine.

Liječnici su potvrdili da je penzionisani vozač Formule 1 na kliniku stigao u komi i podvrgnut je hitnoj operaciji zbog ozbiljnih povreda glave.

Anesteziolog Marc Penaud je potvrdio da je Michael i dalje u kritičnom stanju!

U nedjelju je Michael pao na skijanju i udario glavom u kamen. Nosio je kacigu i bio pri svijesti kad su spasioci stigli na lice mjesta. Sa lica mjesta je prevežen u Grenoble radi intervencije, a pošto je bio pri svijesti, ranije je konstatirano je da nije u životnoj opasnosti.

Ipak situacija se iskomplikovala i dobila ozbiljniji karakter kad je ortoped i traumatolog Gerard Saillant doputovao iz pariza u Grenoble da vidi Michaela. To je isti onaj kirurg koji je operirao Schumacheru nogu koju je slomio u nesreći Formule 1  1999.godine na stazi u Silverstoneu.

U E-mailu za Associated Press, Schumacherov manager Sabine Kehm je naglasila da je Michael bio na privatnom putovanju i skijanju, te da je pao na glavu. Zamolila je za razumijevanje što ne može unaprijed govoriti o Michaelovom stanju. Nosio je kacigu i s njim je na skijanju bio njegov 14-godišnji sin u trenutku kad se dogodila nesreća.

Vijest o nesreći se brzo proširila svijetom, a na društvenim mrežama vozači Formule izražavaju žaljenje i žele Schumacheru brz oporavak.

Njegov bivši suvozač iz Ferarija, Felipe Massa, koji se oporavio od po život opasnih povreda glave zadobivenih u Mađarskoj 2009.godine, napisao je: "Molim se sa svog brata. Nadam se da će imati brz oporavak. Bog te blagoslovio Michael.

Adrian Sutil, koji vozi Sauber Formulu 1, napisao je: "Nadam se da će se Michael Schumacher ubrzo oporaviti. Sve najbolje želim njemu i njegovoj obitelji." Slično je napisao i Romain Grosjean.

Osim te nesreće u Siverstoneu 1999. godine, Schumacher je imao i 2009. ozbiljnu motociklističku nesreću u februaru 2009, u Španiji, kad je pretrpio ozbiljne povrede vrata i kičme. Od te nesreće se tako oporavio da se poslije nje vratio na utrke u Formulu 1, i uspješno vozio 3 sezone, ali ni blizu njegovim vožnjama prije 2006. kad se povukao iz Formule.

Draghi Michael, godinama si uveseljavao svoje fanove pretjecanjima i pobjedama na stazama Formule 1 širom svijeta, dočekao si svog pravog "nasljednika" Sebastiana Vetttela, i nadamo se da ćeš izboriti i ovu bitku za život i zajedno s nama gledati kako te mladi Vettel sustiže i možda prestiže u rekordima.