Početna Zaboravio sam XP pro administratorski password
Vidite svoju IP adresu!

Ne mogu ništa instalirati, zaboravio sam password, ne želim "rušiti" Operativni System, želim ponovo svoj password...

Za Windows XP jednostavno, u desetak koraka, ili za oko sat vremena, riješite svoj problem:

1. Instalacijski CD stavite u CD-rom i restart računara (podrazumijeva se da je CD bootabilan odnosno da je to onaj s kojeg je instaliran Windows na tom računaru...te da je u BIOS-u podešeno da se računar pokreće (boota) sa CD/DVD-rom uređaja.

2. Ide se dalje kao da je u pitanju instalacija OS-a : “Press any key to boot from cd”...

3. Prvi ekran će pokazati da se vrši pregled systema i podizanje fileova : "Setup is inspecting your system and loading files"...

4. Kad se pokaže ekran dobrodošlice "Welcome to Setup", pritisnite Enter da počne Setup Windowsa...

5. Prihvatanje licencnog ugovora = F8 - prihvatamo...

6. Slijedi ekran koji nudi opciju Repair, izgleda nešto kao “If one of the following Windows XP installations is damaged, Setup can try to repair it”. Izaberite kursorom (gore-dolje) vašu instalaciju windowsa, ako ih ima više, i pritisnite na tastaturi slovo R za Repair proces...i popravka će početi...

7. Ta navodna popravka (nema se šta popravljati kad vam je sistem ispravan, samo želite ući bez svog passworda koji ste zaboravili), će trajati duže vrijeme... ali pratite šta se dešava na ekranu.

8. Kratko nakon kopiranja fileova (Copying Files), računar će se restartovati sam od sebe. ali vi ne dirajte nijedan taster ili miša tokom tog postupka.

9. Kad se ponovo pokrene računar ponovo će ponuditi da pokrenete sa CD... no vi ništa ne dirajte, i računar će se sam nastaviti "popravljati"  i vidjećete poruku da Windows instalira...

10. Sad pažljivo gledajte u lijevi donji dio ekrana i kad vidite poruku Instaling Devices i "liniju punjenja" inastalacije , PRITISNITE SHIFT + F10 ! To je sigurnosna rupa Windowsa XP, i sada će vam se otvoriti komandna konzola s koje ćete biti u mogućnosti ući u svoj operativni sistem...

11. Na Command Prompt upišite NUSRMGR.CPL i pritisnite Enter. Eto ga sad ste dobili grafičko sučelje da uređujete Accounte u Control Panelu.

12. Jednostavno izaberete Account kojem ste zaboravili password i možete ga ukloniti ili promijeniti.  Ako želite nakon svega ulaziti bez da upisujete novi password možete u Command Prompt upisati control userpasswords2 i izabrati da logirate bez da se od vas traži password. Nakon što ste unijeli vaše slobodno zatvorite prozor, napustite Command Prompt Box, i nastavite sa "popravkom"  sistema (Repair System) , tražišće se od vas product key (serijski broj Systema).

13. Kad se završi "popravka" do kraja, moći ćete logirati sa svojim novim passwordom ili bez passworda (zavisi šta ste odabrali u prethodnom koraku !!!

Ovo sam praktično probao kada su sinovi mog prijatelja promijenili pa zaboravili administratorski password na XP Professional operativnom systemu.

Važno je da ova ISGURNOSNA RUPA XP pro operativnog systema ne omogućuje samo pristup Accountima korisnika, nego se kroz nju može prići mnogo važnijim stvarima kao što su Registry ili Editor politike računara (Policy Editor). Naravno nakon izmjena koje izvršite morate do kraja obaviti "popravku" (Repair system) i za to vam treba serijski broj Windowsa, a to neko drugi nema i ne može kroz tu rupu ugroziti vaš računar.